Kárpáti Igaz Szó hírportál - A zöldségszobrász
   
 
[ Pulzus ]  
[ Életfa ]  
[ Katedra ]  
[ Kór-kép ]  
[ Tett-hely ]  
[ Kavalkád ]  
[ Sport-túra ]  
[ a Lap ]

Kárpáti Igaz Szó; Mozaik;

A zöldségszobrász

Az emberi kézügyesség és kreativitás határtalan. A fából, az agyagból, a kőből vagy fémből készített alakzatok, különböző formák megszokottak. De hogy vannak emberek, akik zöldségszobrászattal foglalkoznának, azt már ritkábban hallani. Tatai Pál évek óta ezt teszi, nem is akárhogyan.

– A szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg-megyében található településről, Érpatakról érkeztem, hogy bemutassam e szép tudományt az itt élőknek is. Valóban nem mindennapi a zöldségszobrászat, de tanulható. Nekem például egyáltalán nem volt nehéz elsajátítani, hisz eredeti szakmám szakács, és bizony sokat dolgozom zöldségszeleteléssel. A legfontosabb, hogy éles, vékony pengéjű kést használjunk, ami nagyban megkönnyíti a munkát.

– Tehát ön is tanulta ezt valakitől.

– Így van. Tanács Attila világbajnok mesterszakács, ételszobrász adta az ihletet, akit egy barátommal felkerestük, és arra kértük, tanítson bennünket. A kurzusnak meglett az eredménye. Persze a gyakorlás nem árt, sőt: minél többet faragunk, annál szebb és látványosabb formák születnek. Tehát azoknak, akik ezzel szeretnének foglalkozni, azt tudom ajánlani, gyakoroljanak minél többet.

– Milyen zöldségeket lehet a legkönnyebben kifaragni?

– Amelynek jó a ros­tozata. A retek számos fajtájával nagyon könnyű dolgozni. Ezek azonban fehérek. A színek miatt más zöldségeket is fel kell használni. A cékla igencsak megfelel e célra. Több fajtája is van, legutóbb sárgából alkottunk. Jól megmunkálható még a cukkíni, a sárgarépa és az uborka. A gyümölcsök közül a legengedelmesebb a sárga- és a görögdinnye. Ezek olyannyira jól faraghatók, hogy autót, szakácssapkát, virágot vagy akár emberi alakot is lehet belőlük készíteni. A tök szintén jó alapanyag. Itt az a lényeg, hogy minél vastagabb, sűrűbb legyen a húsa. A lopótök például nem alkalmas erre, mert annak gyakorlatilag nincs húsrétege.

Az ügyes kezű szakács asztalán számos szemkápráztató munka van, némelyik a megszólalásig hasonlít az eredetihez. Mindjárt itt egy rózsacsokor, melynek a vázarésze tökből, a vörös rózsák céklából, a fehérek jégcsapretekből, a levelek cuk­kíniból készültek. A másik, amire méltán büszkék lehetnek a szakácsok, egy páva, melynek alapanyagául jégcsapretek, sárgarépa és cukkíni szolgált. Érdekessége, hogy több mint száz darabból tevődik össze.


Hegedűs Csilla2013.09.30. 14:41:50

Címkék: zöldség szobrászKommentek:Figyelem! A hozzászóláshoz belépés szükséges, legyen szíves lépjen be, vagy regisztráljon ide kattintva!


 

Médiapartnerünk:

 


A rovat friss cikkei:

Ajánlott cikkek:

Hír-tár:
A bátyúi könyvtárban idén rendhagyó módon méltatták a magyar költészet napját. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet ötletén felbuzdulva utcára vitték a verset, s „költeményekkel borították be” Bátyút. A kivitelezésben közreműködtek a Bagu Balázs Irodalmi Társaság tagjai és a téka aktivistái, köztük Sas Piroska amatőr költő, Bihari István, Baraté Katalin, Krucán Erzsébet, Nyeste Kamilla, Nyeste Veronika, Szabó Bettina, Kun Viktória aktivisták. A könyvtárban az olvasók megtekintették a Magyar költészet című kiállítást. Ez az összefogás jó alkalom volt az emberekkel való közvetlen találkozásra, a könyvtár megszerettetésére, tájékoztatta lapunkat Tuba Gizella és Bakos Renáta könyvtáros.
 
Szerkesztői ajánlat:

Kárpátlaja évszámokban

Nyelv és Tudomány

Programajánló


A hét arca: Szenes Anzselika

 


KISZÓ szavazás
Ön szerint mit eredményezne Ukrajna európai uniós társulása?

Európai életszínvonalat, beruházásokat, új munkahelyeket
Olcsóbb, bővebb és jobb minőségű árukínálatot
Az én életemben semmi sem változna
Drágulást, szegénységet, munkanélküliséget, elvándorlást
Az ország gyarmatosítását, szétesését

[ Főoldal ] [ Magunkról ] [ Hirdetés ] [ Kommentelés ] [ Kapcsolat ] [ Archívum ] [ Linkek ]

Minden jog fenntartva © 2014 Kárpáti Igaz Szó Online