Categories: technika-technológia

Teraszfedés, beépítés. Télikertek fűtése

Fűtött télikert a házhoz épített teraszon – Budapest kertváros

Újabban a télikerépítés nemcsak az egyik divatos tereprendezési ötlet, hanem nagyszerű lehetőség az élő növények gyönyörű zöldjének élvezésére, az évszaktól függetlenül. Ahhoz azonban, hogy az ember alkotta paradicsomból származó növénypéldányok teljesen kifejlődjenek, ismernünk  kell az ilyen elképzelés megvalósítására alkalmas növényfajtákat, és ismernünk kell a növény tulajdonságait. Leginkább hőigényét. Több esetben elkerülhetetlen a télikert fűtése.

A télikert fogalma. Növényház – üvegház

Meghatározása szerint a télikert a napenergiát hasznosító üvegfalú építmény. Délszaki növények elhelyezésére létesített speciális helyiség a lakásban vagy azon kívül, de a házzal egybefüggően. Ellentétben a külön épületet alkotó növényházzal, üvegházzal. Az üvegházhatás miatt a lakás hőháztartására nézve jótékony hatással lehet egy télikert létesítése például a bejárati teraszon. Budapest éghajlat alatt csak kemény teleken igényel külön fűtés. Ősszel-tavasszal a beépített terasz fűti a lakást.

Teraszfedés, beüvegezés, beépítés

Az egyre szmogosabb levegőjű Budapesten és vonzáskörzetében (Pest megye, fővárosi agglomeráció) kvalifikált professzionális szolgáltató kisvállalkozások és magánvállalkozók foglalkoznak télikertek tervezésével, medencefedéssel, pergola gyártásával és felszerelésével. Építsen kertes házához Ön is üvegpavilont.

Ehhez járul a hőszigetelt ablak, ajtó készítése kedvezményes garanciával. A télikertek létesítésének legegyszerűbb és a költségeinket leginkább kímélő módozata a már megépített terasz fölé tető építése, a tér beüvegezése, vagyis a teraszbeépítés.

A beépített terasz teljes értékű szobaként való használatához szükség van fűtési rendszer beépítésére

A télikert fűtése a fedett teraszon

2022-ben a magas gázárak miatt a villanyfűtés ajánlott. Lehetséges megoldások:

  • Villanykályhák, elektromos hősugárzó melegítők.
  • Klímaberendezések (osztott rendszerek).
  • Padlófűtés  – „Meleg padló”.
  • Infrasugárzó panelek használata

Szakértők infravörös fűtőtestek használatát javasolják a fűtött üveg télikertek klimatizálására. Infrapanel segítségével nemcsak egyszerűen szabályozható a hőellátás, de a felszerelésük is egyszerű. Az infrapanelek előnyei:

  • A fűtőtest igény szerint fel- és leszerelhető.
  • Gyorsan beállíthatja a bejövő hő mennyiségét.
  • Könnyű telepítés. Lásd pl. itt: Infrapaneles teraszfűtés

Medencefedés – a víz fertőtlenítése

A fedett teraszon létesített medence vizét fertőtleníteni szükséges, mert megtelepszenek benne a baktériumok, algák, gombák. Ezek táptalajra találnak az üvegházakban is, így a fertőtlenítő szerek használata itt is elkerülhetetlen. Ajánlott klór-dioxid alapú baktériumölő szert alkalmazni.
Teraszfedés, medencefedés, víz fertőtlenítés

A télikert és üvegház fertőtlenítése

Kertészeti, így növényházi alkalmazásoknál a tisztító és csírátlanító hatású klór-dioxid oldalt alkalmazása ajánlott, amely jól használható környezetbarát fertőtlenítő szer és kiválóan alkalmas kemény, nem porózus felületek megtisztítására, fertőtlenítésére.

View Comments

Recent Posts

Önnek is sokat fáj hasa?

A gyomornyálkahártya izomzatának görcsös összehúzódása során erős hasfájással járó tüneteteket élhetünk át, amelyet még akár…

3 nap ago

Cseréld-e használt laptop akkuját?

Ha nem szervizben vásároltuk (hanem előző tulajdonostól), akkor még a jó állapotú, újszerű használt laptopnál…

6 hónap ago

Polikarbonát teraszfedéshez, télikerthez

Bármelyik városban is álljon, sokat emelhet ingatlanunk értékén, ha látványos teraszt építünk eléje. Ennek esztétikai…

8 hónap ago

Takarékos kerámiapaneles infrafűtés

Miért takarékos az infrafűtés kerámiapanel hősugárzóval Költség- és energiahatékony az infrafűtés? Minenképpen! Ugyanis az infrasugarakat…

1 év ago

Laptop gyorsítás, akkumulátor felújítás

Laptop felgyorsítása - hardver, szoftver felújítás Fogas kérdés: hogyan lehet felgyorsítani egy laptopot új hardver…

1 év ago

6 kézi szerszám otthoni barkácsoláshoz

Manapság rengeteg ember hobbija az otthoni barkácsolás, ami nemcsak remek kikapcsolódás egy fárasztó nap után,…

2 év ago