Categories: gazdaság

Energiatakarékos infrapanel-fűtés

Miért hatékony és takarékos az infrapaneles fűtés?

Az  infrapanel fűtőberendezések hatékony és megbízható fűtési technikát hasznosítanak, infravörös hősugárzással adják le az elektromos energiával termelt hőt. Irányítottan melegítik a helyiséget és a környező tárgyakat anélkül, hogy magát a levegőt melegítenék közvetlenül. Az energiaipari szektor nehézségei közbe elsődleges szemponttá vált a gazdaságosság.

Az infrapanel a felületeket melegíti

A fűtőelem működési elve nem engedi meg a felmelegített levegő körkörös keringését a helyiségben, és így a benne lévő por sem cirkulál. A felületek fűtésével kellemes szobahőmérséklet érhető el kevesebb energiafelhasználással, ami az ilyen típusú fűtőberendezések hatékonyságát jelzi. Ráadásul a hosszú hullámú alacsony hőmérsékletű infravörös sugárzás abszolút ártalmatlan, a hullámhossz közel van az emberi test sugárzásához, így a hő kellemes hatásként érzékelhető.

A takarékosságot nemcsak a kevesebb energiafelvétellel elért azonos hőérzet, hanem fűtésnek a térben és időben való behatárolása is biztosítja: mivel az infrapanel fűtés melegét azonnal érezzük, így csak ott és csak akkor fűthetünk, amikor valóban szükséges, szemben radiátoros, keringtetős gázfűtés 24 órás rezsimjével.

További tájékozódás érdekében keressünk rá a Google-ban egy infrapanel webshop optimalizált honlapján közreadott információk alapján ezzel a témával:

Általános megjegyzések az infrafűtésről

A helyiségek fűtésére a leggyakrabban elektromos készülékeket és központi fűtési rendszert használnak. Az infrafűtés előnyei ellenére jelenleg még alternatív hőforrásként működik. Az infratermékek meglehetősen drágák, az ipar kültséges alapanyagokból állítja elő (pl. grafitpaszta), de használatuk hosszú távú működés esetén indokolt, mivel az infrapanelek olyan fűtőberendezések, amelyek hatékonyságuk és az optimalizálható hőelosztás révén takarékosak, költséghatékonyak

Az infrasugárzó fűtőtest csatlakozik a villamos hálózathoz, és amikor az elektromos áram áthalad a fűtőelemen, az infravörös sugarak bocsát ki. Amikor az infravörös sugarak tárgyakra vetülnek, az energia hővé alakul, amely azután a környező térbe szabadul. Ezért a működéshez nem használnak nagy mennyiségű villamos energiát.

Az infrakészülékek szinte semmilyen megelőző karbantartást nem igényelnek, élettartamuk 20-50 év.

Az infravörös melegítőket széles körben használják a mindennapi életben. Telepítik házakban és lakásokban, ipari raktárak területén, műhelyekben, stadionokban, színházakban és koncerttermekben, irodai helyiségekben, templomokban stb. Az infra fűtőberendezések gazdaságosak, mivel működés közben nincs többletköltség a helyiség levegőjének fűtésére.

Az elektromos fogyasztás konkrét számai

Egy közepesen szigetelt, 20 négyzetméteres helyiség normál elektromos fűtőberendezéssel (olajkályha típusú villanyradiátor) történő fűtéséhez körülbelül 2, de inkább 2,5 kW energiafogyasztás szükséges. Eközben kb. 1,2 kW-ot vesz igénybe ugyanannak a helyiségnek a fűtése 1-3 mennyezeti vagy fali infrapanellel. 16 négyzetméternél nagyobb alapterületű szobák esetében ugyanis a fűtéséhez ajánlatos több, kis- és közepes teljesítményű fűtőtestet vásárolni, a helyiség különböző sarkaiba szerelve.

Ejtsünk szót a webáruházban vásárolható infrapanel fűtési rendszerek előnyei mellett az infrafóliáról is. Ez egy széles, filmszerű fólia, amelybe vékony IR fűtőelemek vannak szőve. A fólia a padló alá, a fali vagy mennyezeti burkolat alá van felszerelve, hatáséra a helyiség egyenletesen melegszik fel. Ezenkívül a sima infrafóliát gyakran kis szőnyegekre vágják helyi fűtéshez, amelyeket a fürdőszobában, a bejáratnál stb. helyeznek el. A gazdaságos zónafűtés ezekkel is megvalósul, amivel biztosítható az energetikai optimum.

Recent Posts

Teraszfedés, beépítés. Télikertek fűtése

Újabban a télikerépítés nemcsak az egyik divatos tereprendezési ötlet, hanem nagyszerű lehetőség az élő növények…

3 hét ago

Laptop gyorsítás, akkumulátor felújítás

Laptop felgyorsítása - hardver, szoftver felújítás Fogas kérdés: hogyan lehet felgyorsítani egy laptopot új hardver…

3 hét ago

6 kézi szerszám otthoni barkácsoláshoz

Manapság rengeteg ember hobbija az otthoni barkácsolás, ami nemcsak remek kikapcsolódás egy fárasztó nap után,…

9 hónap ago

Ipari műanyag tartály + kármentő tálca

Mi az ipari műanyag tartály? Ha még nem találkoztál a kifejezéssel: ipari műanyag tartályok -…

9 hónap ago

Pseudomonas aeruginosa elpusztítása

Mi a legjobb módja az antibiotikumok alkalmazásának a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium által okozott tüdőfertőzés…

9 hónap ago

Pénzügyi befektetések és PR-cikk-árak

A pénzügyi befektetésekről általában Első helyen pár evidencia. Tudnunk kell, hogy a pénzügyi befektetések (a…

9 hónap ago