Categories: technika-technológia

Laptop gyorsítás, akkumulátor felújítás

Laptop felgyorsítása – hardver, szoftver felújítás

Fogas kérdés: hogyan lehet felgyorsítani egy laptopot új hardver telepítése nélkül? Mart hogy a teljesítmény felgyorsításának két alapvető módja van: szoftver és hardver. Kihagyható-e valamelyik?

Az első esetben a laptop szoftverhéja van optimalizálva, a másodikban tipikusan egy új SSD-t telepítenek.

De miért csökken a laptop teljesítménye? Itt is vannak objektív (nem a tulajdonostól függ) és szubjektív (amit a tulajdonos megváltoztathat) okok. Az objektív okok között szerepel a programok és számítógépes játékok rendszerigényének folyamatos növekedése. Először mindig a grafikával és a RAM-mal szemben támasztott követelmények nőnek.

Legnépszerűbb gyorsítási megoldás, ha a régi HDD-t kicseréljük SSD-re. A lényegi különbség a két tároló között az, hogy míg egy HDD mechanikus módon keresi az adatokat a lemezről. Ezzel szemben az SSD digitális úton, ezért effektíve sokkal gyorsabb módon tud működni. Már önmagában ez a csere óriási sebesség növekedést eredményez. Jöhet rá egy vadiúj Windows 11 operációs rendszer – és rá sem ismersz a gépedre. Mindezt elintézi neked a budapesti Laptophardware szerviz.

Működik a módszer akkor is, ha használt notebook készüléket vásárolsz. Szaküzlet és webáruház egyaránt kínál ilyet. Hiszen manapság már egyáltalán nem ördögtől való dolog használtan szerezni be a drágább műszaki termékeket. Amennyiben nincs lehetőséged egy új Asus, Dell vagy HP laptop vásárlására, elgondolkodhatsz egy olcsó, lestrapált noteszgép beszerzésén. Ilyenkor szinte biztos lehetsz abban, hogy érdemes felújíttatnod az akkumulátorát. Találhatsz jó utat a technika és technológia útvesztőjében.

Tudnivalók az akkumulátorokról és felújításukról

Az akkuk meghatározott számú töltési ciklust bírnak el. Ahogy egyre közelebb jutunk a ciklusszám végéhez, úgy kezd el csökkenni az üzemidő.

Az akkumulátorok élettartama. Kevesen tudják, hogy a laptop akkuk mennyit is bírnak valójában. A litium-cellás modern változatok nagyjából 250-350, max. 400 töltési ciklusra vannak tervezve. A töltési ciklus a teljes lemerülés utáni full töltést, majd az újbóli lemerülést jelenti. A drága, márkás gyártmány többet bír, mint egy olcsóbb notebook akkumulátora.

Új vagy felújított változat? Az, hogy új aksit vásárolunk vagy régit újítjuk fel, csak tőlünk függ. Van-e lehetőségünk költeni egy használatlan változatra, vagy kisebb költségvetésből kell megoldanunk a problémát.

De mivel jár a notebook akku felújítása?

Döntő különbség az új és a felújított akku között, hogy utóbbinál nem új dobozt, csupán a cellák kerülnek kicserélésre. Ez a változat ugyanolyan értékű lesz, mint az utángyártott vagy egy gyári akkumulátor. A különbség leginkább az árban van, hiszen itt nem kell az akku burkolatát és elektronikáját újra megvenni. A felújított aksiknak a garanciális ideje – megfelelő használat mellett – fél év is lehet.

Meg se kérdezd, vajon házilag is megoldható-e a telepek felújítása. Ne hidd el az igent, holott sokan vannak, akik házilag nekilátnak megjavítani szinte bármit. Az interneten szinte bármilyen információt megtalálunk, a megbuherálást illetően. Ha azonban ezt a verziót választod, könnyen érhet kudarc. Ha nem akarsz gondokba ütközni, jobban jársz, ha szervizi szolgáltatást veszel igénybe.

Laptop alkatrész webáruház és szerviz Budapest

Ajánlatunk, ha mégis eredeti, a legújabb gyártási technológia szerint készült alkatrészt szeretnél:

View Comments

Recent Posts

Takarékos kerámiapaneles infrafűtés

Miért takarékos az infrafűtés kerámiapanel hősugárzóval Költség- és energiahatékony az infrafűtés? Minenképpen! Ugyanis az infrasugarakat…

4 hónap ago

Teraszfedés, beépítés. Télikertek fűtése

Újabban a télikerépítés nemcsak az egyik divatos tereprendezési ötlet, hanem nagyszerű lehetőség az élő növények…

6 hónap ago

6 kézi szerszám otthoni barkácsoláshoz

Manapság rengeteg ember hobbija az otthoni barkácsolás, ami nemcsak remek kikapcsolódás egy fárasztó nap után,…

1 év ago

Energiatakarékos infrapanel-fűtés

Miért hatékony és takarékos az infrapaneles fűtés? Egyre szélesebb körben köztudott, hogy az infrapanel fűtőberendezések…

1 év ago

Ipari műanyag tartály + kármentő tálca

Mi az ipari műanyag tartály? Ha még nem találkoztál a kifejezéssel: ipari műanyag tartályok -…

1 év ago

Pseudomonas aeruginosa elpusztítása

Mi a legjobb módja az antibiotikumok alkalmazásának a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium által okozott tüdőfertőzés…

1 év ago