Pseudomonas aeruginosa elpusztítása

pseudomonas baktérium elpusztítása
Pseudomonas baktériumok ivóvízben

Mi a legjobb módja az antibiotikumok alkalmazásának a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium által okozott tüdőfertőzés kezelésére cisztás fibrózisban szenvedő betegeknél? Erre ad választ cikkünk, amely legelőször is leszögezi, hogy a cisztás fibrózis egy örökletes betegség, amelyben a légutakat gyakran elzárja a nyálka. A betegség olyan mellkasi fertőzésekkel jár, amelyek progresszív légzési elégtelenséghez és halálhoz vezethetnek. A Pseudomonas aeruginosa baktérium a fertőzés gyakori oka, és a fertőzés kialakulása után nehéz elpusztítani. A Budapesti Infektológiai Klinikán összehasonlítottuk az inhalációs, orális és intravénás antibiotikumok különböző kombinációinak hatásosságát az adott kórokozó kiiktatására, hogy megtudjuk, melyik kezelés működik a legjobban és melyik költséghatékonyabb.

Főbb eredmények a Pseudomonas elpusztításában

Két vizsgálatban (38 önkéntes) a korai fertőzés 2 hónapos inhalációs antibiotikumokkal történő kezelésében jobb volt, mint a többi módszer, a legtöbb betegnél megszüntette a Pseudomonas fertőzést. Az egyik ilyen kísérletben a kutatók hosszabb időn keresztül számoltak be eredményeikről, és ez azt sugallta, hogy a kezelés hatása akár 12 hónapig is eltarthat. Egy másik kutatás (26 fő), amely két évig tartott, azt mutatta, hogy a korai fertőzések kezelése inhalációs és orális antibiotikumok kombinációjával még jobb eredményt ad. Egy harmadik kísérletben, amelyben a 28 napos inhalációs tobramicinnel végzett porlasztásos kezelést (88 alany) hasonlították össze az 56 napos kezeléssel, mindkét kezelési rend egyformán tolerálható és sikeres volt a Pseudomonasok eliminálásában.

Az orális vagy inhalációs antibiotikumok (vagy kombinációk) közvetlen összehasonlítása, amelyek közül az egyik 223 személyről számolt be, nem talált különbséget a különböző antibiotikum-kombinációk között. Egy közelmúltban végzett, 306 (12 év alatti) gyermek bevonásával végzett kísérletben a rendszeres inhalációs tobramicin (akár orális ciprofloxacin, akár placebo) kezelését csak akkor hasonlították össze, ha a gyermek már kimutatható Pseudomonas-fertőzést kapott. Ez a vizsgálat kimutatta, hogy amikor a gyermekek rendszeres ciklusokban inhalált tobramicint kaptak (akár orális ciprofloxacinnal, akár placebóval), kevesebbük jelentkezett a kórokozó-szám növekedése a köpetben. Ez a vizsgálat az életkorhoz igazodott, és nem mutatott különbséget a növekedési epizódok számában.

A bizonyítékok minősége a baktericid kísérletekben

Néhány kutatást már 20 évvel ezelőtt is végeztek, de az eredményeik ma már nem alkalmazhatók. A tesztek egy része kis mintát használt. Minden vizsgálatnak meglehetősen rövid volt a követési időszaka. Így nem tudtuk kimutatni, hogy a cisztás fibrózisban szenvedők fent leírt kezelése javítja-e a közérzetüket vagy meghosszabbítja-e az életüket. Tekintettel a legtöbb kísérletben alkalmazott kezelésre, az önkéntesek között fiktív alanyok is lehettek, ami befolyásolhatta az eredményeket. Két klinikai kutatás támogatott a gyógyszeripar, és nyilván az adott gyártók saját termékeik jó szereplését sugallták.

További kutatásokra van szükség annak megállapítására, hogy a baktériumok eltávolítása javítja-e a cisztás fibrózisban szenvedő emberek közérzetét és életminőségét, és hogy megállapítsák, mely antibiotikum-kombinációk biztosítják a legjobb módszert a Pseudomonas aeruginosa elpusztítására.

Összességében a korábbi bizonyítékok minősége mérsékelt vagy nagyon alacsony volt, ami azt jelenti, hogy a további kutatások megváltoztathatják a kezelési hatás mértékének becslését. A jövőbeni nagyobb vizsgálatok (nagyobb erővel) kimutathatják, hogy melyik kezelési mód hatékonyabb.

Higiénia:  ivóvíz-fertőtlenítés klór-dioxid oldattal

Ne mulasszuk el hangsúlyozni, hogy a mikrobák elleni küzdelemben a megelőzésnek óriási a szerepe. A higiénés elővigyázatosság az élelmiszerek és az ivóvíz fertőtlenítésében rejlik. Jobb ezeket például a fertőzéseket okozó Pseudomonast, Legionellát és e-coli baktériumot is elpusztító klór-dioxid – ClO2 – oldattal kezelni, mint később a fertőzötteket antibiotikumokkal orvosolni. A klórdioxid 0,03 százalékos vizes oldata környezetkímélő biocid anyag, jelentős a szerepe az emberi egészség megóvásában.


több pr-cikk

Szólj hozzá!