Cseréld-e a használt laptop akkuját?

használt laptop felújított akkuHa nem szervizben vásároltuk (hanem előző tulajdonostól), akkor még a jó állapotú, újszerű használt laptopnál is gyakori, hogy akkumulátora cserére szorul. Különösen akkor, ha észrevesszük, hogy üzemideje jelentősen csökkent a gyári specifikációhoz képest. Mivel a belső áramforrás fontos szerepet játszik a PC hordozhatóságában, így ha nem működik megfelelően, az negatívan befolyásolja funkcionalitását.

Íme tehát néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni a használt laptop akkumulátorának cseréje (vagy esetleges felújítása) előtt:

Üzemidő: ha az akku üzemideje jelentősen csökkent, és gépünk csak rövid ideig működik töltés nélkül, akkor érdemes lehet újra cserélni vagy legalább felújítani a telepet.

Költséghatékonyság: a csere akár elég költséges is lehet, érdemes megfontolni és összehasonlítani akár egy új, de sokkal inkább a garanciás, szervizben felújított laptop árával.

Garancia és megbízhatóság: ha a laptop még mindig az eredeti vásárlási garanciaidőn belül van, érdemes ellenőrizni, korábban sor került-e akkucserére.

Érdemes-e felújítani az akkumulátort?

Fenntarthatóság szempontjából célszerű használtan beszerezni a drágább műszaki termékeket. Amennyiben nincs lehetőségünk új számítógépet vásárolni, érdemes lehet egy használtba beruházni, de ebben az esetben ott a fent vázolt probléma. Ha végét járja az akku, újra cserélése aránytalanul drága a használtgép-árakhoz képest. Érdemes  elgondolkodhatunk az akkufelújítás lehetőségén. De vajon mit takar ez pontosan? Kifizetődő ezzel foglalkozni?

Kezdjük az elején. Mint minden elektronikai eszköz, amely transzferábilis, akkumulátorral működik, Ezek meghatározott töltési ciklust bírnak el. Ahogy egyre közelebb jutunk a ciklusszám végéhez, úgy kezd el csökkenni az üzemidő.

A mai modern változatok, áruktól függően, nagyjából 350-460 töltési ciklusra vannak kalibrálva. A pontos adat függ a típustól, modelltől és a kíméletes használattól is.

Szervizekben lehetőség van a még elfogadható állapotú laptop aksik felújítására. A különbség egy új és egy felújított telep között, hogy utóbbinál nem új portékához jutsz, csak a régiben kerülnek kicserélésre az elhasználódott cellák. Teleped közel olyan értékű lesz, mint egy utángyártott vagy egy gyári akkumulátor. De olcsóbban úszod meg, hiszen itt nem kell az akku burkolatát és elektronikáját újra megvenned. Budapesti szervizekben a felújított akkukra 6-12 hónap garanciát adnak,

Ennek ellenére sokan vannak, akik házilag is nekilátnak a műveletnek. Az interneten rengeteg információt megtalálunk, amely ebben eligazít. Ha azonban ezt a verziót választod, akkor érdemes jól körbejárnod a témát. Próbálkozásodnak megvannak az előnyei és a hátrányai, de mindent összevetve ez javasolható:

Amennyiben használt notebook megvásárlását tervezed, ne online apróhirdetéseket böngéssz, hanem szervizi kínálatokat, megbízható webáruházak választékát. A tulajdonostól vett gép akkuja cserére szorulhat, ezzel anyagilag rosszul jársz, míg ellenkező esetben ellenőrzött, felújított, garanciális használt laptophoz kedvező áron jutsz hozzá.

“Cseréld-e a használt laptop akkuját?” bejegyzéshez 1 hozzászólás

Szólj hozzá!