Ön tudja, mit jelent a cöliákia?

mit jelent a cöliákia?A köznyelvben lisztérzékenységként van elterjedve, illetve ma már gluténérzékenységről is beszélünk. Súlyos táplálkozási zavar, amely a bél felszívódási rendellenességén alapszik.

A glutén egy fehérje, ami a búza, árpa, rozs és zabliszt tartamú ételekben található meg.

Milyen problémákat okozhat a glutén az arra érzékenyeknél?

A glutén egy ún. gliadin alkotórésze károsítja az arra érzékenyeknél a vékonybél nyálkahártyáját és akár súlyosabb szövettani elváltozásokat is előidézhet. A bél nyálkahártyája lelapul, a bélbolyhok elpusztulnak.

Ezzel károsodik a bél felszívódó felülete, ami miatt romlik a felszívódás. Hosszú távon pedig anyagcserezavarokat, hiánybetegségeket okozhat.

Mi állhat a kialakulás hátterében?

Öröklött tényezők is állhatnak a betegség mögött, de a kiváltó ok még máig sem világos az orvosok előtt sem.

Odafigyelés mellett és a teljes gluténfogyasztás kizárása mellett teljes, tünetmentes életet élhetünk.

Mely ételek fogyasztása tilos?

  • búza, rozs, árpa, valamint az ezeket tartalmazó gabonafélék: kenyér, tészták, sütemények, zsemlemorzsák, búzadara, pudingpor, malátasör, malátakávé, sörök

Sajnos fontos leszögezni, hogy ha egyszer gluténérzékenységet állapítottak meg nálunk, akkor az egész életünkön végig fog kísérni, kigyógyulni nem lehet belőle. Megfelelő táplálkozással azonban panaszmentesen élhetünk.

Nehezen megy, hogy megállja a finom falatok elfogyasztását? Akkor jó hírünk van, mert ma már elérhetőek bárki számára olyan fogyasztószerek, amelyek megkönnyítik azt, hogy kevesebbet együnk. Egyszerűen azzal a tulajdonságukkal, hogy csökkentik az étvágyunkat.

Olyan hatóanyagok segítik ezt elő, mint a fentermin, a szibutramine, vagy akár a zsírégetés nagymestere a clenbuterol. Hogy csak néhányat említsünk a kapható termékekből: Adipex-P, Genesis Sibutramine 20mg, Genesis Clenbuterol.

Arra oda kell figyelni, hogy melyik online patikában veszi meg, mert nem mindenki becsületes úton jár el és vannak hamisítványok is a piacon. Figyeljen mindig arra, hogy csak eredeti Adipex vásárlás mellett döntsön!

Biztosra veheti, hogy könnyű lesz ellenállni a nassolásoknak, csábító falatoknak, mert nem fog kényszert érezni arra, hogy egyen, hanem csak azt és annyit eszik, amennyire a szervezetének szüksége van. Így a fogyás sem lesz kihívás.

Éljen gondtalan, egészséges, hosszú életet Ön is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük