Csokoládé házilag – a télikertből. Kakaófa

csokoládé készítése házilag

Ha télikertünkben kakaófát nevelünk, terméséből csokoládét készíthetünk házilag

Otthoni télikertben nevelt kakaófa terméséből csokoládét állíthatunk elő házi körülmények között.

A kakaófa terméseiből kinyert magvakat először erjeszteni, majd szárítani kell. Ezután meg kell pörkölni őket egy sütőben vagy serpenyőben, és meg kell hámozni őket, eltávolítva a héjukat. A pörkölt magvakat egy mozsárban vagy kávédarálóban össze kell törni, hogy kakaómasszát kapjunk. Ezután a kakaómasszát egy edényben felolvasztjuk, és hozzá kell adni kevéske vajat és mézet ízlés szerint. A kapott csokoládémasszát szilikonformába vagy egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és a hűtőszekrénybe tesszük, amíg meg nem keményedik. Végül ki lehet szedni a formából vagy fel lehet vágni a csokoládét, és élvezni az otthoni télikertben termesztett finomságot.

Kakaófa, kávécserje nevelése télikertben

télikert kakaófa otthonKakaófa és kávécserje nevelése otthoni körülmények között is lehetséges – és igen hasznos lehet, mert így élvezhetjük a saját termesztésű kakaóbabból előállított  csokoládét, illetve a kávécserje terméséből teljes értékű kávét főzhetünk. Feltéve, ha megépíttetjük növényeink számára a megfelelő üvegházat vagy télikertet.

Mind a kakaófa, mind a kávécserje meleg és párás éghajlatot igényel, ezért a mi égövünk alatt a napfény üvegház-hatását hasznosító védett környezetben érzi magát a legjobban. A kakaófa árnyékban növekszik, ezért más magasabb növények árnyékába kell ültetni. A kávécserje viszont napos helyet kedvel, de nem bírja a tűző napfényt. Mindkét növény gazdag, de laza talajt igényel, és rendszeresen öntözni és trágyázni kell őket, az üvegpavilont pedig szellőztetni, hogy ezek az érdekes és szép növények sok örömet okozhassanak.

A télikerti termesztés feltételei

Említett növényeink, a kakaófa (Theobroma cacao) és a kávécserje (Coffea spp.) üvegházi nevelése némi odafigyelést és megfelelő körülményeket igényel. Itt van néhány útmutató, hogyan nevelheted őket télikertedben vagy beépített teraszodon:

Fényviszonyok. Mindkét növény számára fontos a fény. A kakaóbab fa és a kávébab cserje is trópusi növény, kedvelik a világos helyeket, a közvetlen napfényt. Tehát biztosítsd számukra a lehető legtöbb napsütötte órát a a jó tájolású, gondosan épített télikert üvege alatt.

kakaóbab termesztése télenHőmérséklet. Nem, nem termeszthetsz kakaóbabot télen, hóban! Fácskád meleg és nedves környezetet preferál. A télikertben a hőmérsékletet tartsd ideális szinten, amely mindkét növény számára megfelelő. Általában a kakaófa 20-30 °C közötti hőmérsékletet igényel, míg a kávécserje 18-24 °C között érzi jól magát. Ügyelj arra, hogy a beltérben ne legyen túl hideg, különösen a téli hónapokban.

Páratartalom. Mindkét növénynek magas páratartalomra van szüksége, mivel trópusiak. Használhatsz párásítót, permetezheted a leveleket vízzel, vagy elhelyezhetsz víztartályokat a télikertben, hogy a víz elpárologjon és növelje a levegő páratartalmát.

Talaj és öntözés. Védenceid humuszban gazdag, jó vízelvezetésű talajban érzik jól magukat. Biztosítsd számukra a megfelelő talajkeveréket, amely jó vízelvezetést biztosít, ugyanakkor megőrzi a nedvességet. Öntözd rendszeresen, de ügyelj arra is, hogy ne legyen túl vizes a talaj a kávécserjék és a termő kakaóbab fa otthoni neveléséhez.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük