A mesterséges intelligencia és a SEO

mesterséges intelligencia - SEO

A keresőmarketing szakember AI-alkalmazásokat használ optimalizálásra egy laptopon (kép: DALL-E)

Szakértők szerint a mesterséges intelligencia (MI, AI) felettébb hasznos lehet a honlap-keresőoptimalizálásban (SEO).

Ennek oka, hogy az MI alapú technológiák segítségével a keresőmotorok igényeinek eleget tevő internetes marketing szakember hatékonyabban tudja optimalizálni a gondjaira bízott weboldalakat. Esélyes, hogy jobb láthatóságot és rangsorolást érjen el a találati eredményekben, ha alkalmaz AI-technológiákat (lásd lentebb). Ezzel ugyanis a webhelyeket az ugyancsak intelligens Google-keresőalgoritmusok magasabbra értékelhetik.

A mesterséges intelligencia SEO-területei

Tartalomoptimalizáció. Az MI képes elemző és értelmező algoritmusokat használni a tartalom minőségének és relevanciájának értékelésére. Ez lehetővé teszi a tartalomfejlesztők számára, hogy jobban megértsék a keresési szándékot és az olvasói preferenciákat, és ennek megfelelően optimalizált tartalmakat hozzanak létre. Az MI segíthet az optimalizált kulcsszavak, a metaadatok (pl. description), a címek és az URL-ek elkészítésében és kiválasztásában is.

Keresési rangsorolás. Az MI alapú keresőmotorok, mint például a Google, használják a gépi tanulást és a mesterséges neurális hálózatokat a keresési rangsorolás javítására. Az algoritmusok az adatok elemzésével és a felhasználói viselkedés tanulmányozásával folyamatosan finomítják a rangsorolási szempontokat. Az MI segítségével a keresőmotorok pontosabban tudják meghatározni a legrelevánsabb és legjobb minőségű webhelyeket a keresési eredményekben.

Adatfeldolgozás és elemzés. Az AI lehetővé teszi óriási mennyiségű adat SEO-szempontú hatékony feldolgozását és elemzését. Az adatok alapján a szakemberek felfedezhetik a kulcsszókutatás és a versenyfelmérés új területeit, és megérthetik a felhasználói viselkedést és a keresési trendeket. Ez segíthet a hatékonyabb kulcsszóválasztásban, a célcsoportok megértésében és az optimalizálási stratégiák finomhangolásában.

Szemantikus keresés. Az MI fejlett nyelvi feldolgozás és szemantikus elemzés révén képes jobban értelmezni a felhasználói kereséseket. Ez lehetővé teszi a szakértők számára, hogy új összefüggéseket találjanak a keres-talál relációkban. Erre kitérünk külön is:

Az MI szerepe a szemantikus keresésben

Ezen technológia segít a keresőmotoroknak megérteni a felhasználók és a szavak mögötti jelentést. A szemantikus keresés célja, hogy pontosabb és relevánsabb eredményeket adjon. Tartalmazza a természetes nyelvfeldolgozást, kontextuális megértést, és nagy transzformátor-alapú nyelvi modelleket használ.

Mivel a szemantikus tartalomkeresés azon elve alapul, hogy a keresőmotorok ne csak a kulcsszavakra vagy a szövegrészletekre támaszkodjanak, hanem megértsék a felhasználói interakciók mögötti valódi szándékot és jelentést, a technológia számára éppen az AI használata lehetővé teszi lehetővé, hogy a keresési lekérdezések és a fellelhető webtartalmak közötti összefüggéseket jobban megértsék. Néhány mód:

Természetes nyelvi feldolgozás (NLP): az AI-alapú NLP technológiák lehetővé teszik a keresőmotorok számára, hogy a felhasználói keresésekben szereplő szavakat és kifejezéseket a nyelv szerkezetével és jelentésével együtt értelmezzék. Az NLP segítségével a keresőprogramok fel tudják dolgozni a kereséseket, és megértik a szavak közötti kapcsolatokat, például a szinonimákat, azonos értelmű kifejezéseket vagy az általános és specifikus fogalmak közötti összefüggéseket (pl. megértik a metonímiákat)

Gépi tanulás és adatbázisok: Az AI segítségével a keresőszoftverek képesek tanulni a felhasználói viselkedésből és az adatokból. Az AI-alapú algoritmusok elemzik a nagy adatbázisokat és tanulmányozzák a felhasználói interakciókat a keresési eredményekkel. Ez lehetővé teszi, hogy finomítsák a találatok rangsorolását.

Kontextuális információk: az MI segítségével a keresők képesek összegyűjteni és értelmezni a kontextuális információkat a tartalmakhoz kapcsolódóan. Például az AI képes felismerni, hogy egy adott szó vagy kifejezés milyen témához kapcsolódik, vagy hogy egy cikk melyik tartalmi kategóriába sorolható.

Az MI alkalmazása a keresőmarketingben

Gépi intelligenciákat több módon lehet felhasználni a keresőmarketingben, például:

  • Google Dinamikus Keresési Hirdetések (DSAs) segítségével a szakember egyszerűsítheti a hirdetések létrehozását és optimalizálását.
  • Google Analytics Intelligence segítségével elemezheti weboldalának teljesítményét.
  • Anyword AI segítségével javíthatja a szövegírás minőségét és hatékonyságát hirdetésekhez, landing page-ekhez, PR-cikkekhez, közösségi médiához és egyebekhez.
  • A Helixa segítségével jobban megismerheti a célközönségét és növelheti a személyre szabás szintjét.
  • A Jasper segítségével SEO-optimalizált blogbejegyzéseket, e-maileket és más írott marketinganyagokat hozhat létre.
  • Az AlliAI segítségével optimalizálhatja weboldalát a keresőmotorok számára néhány perc alatt.
  • A Pro Rank Tracker segítségével nyomon követheti a tartalmának rangsorolását a keresőmotorokban valós időben.

Ajánlott olvasmányok:

keresőoptimalizálás | gépi intelligencia | nyelvi modell | használt laptop | honlap seo

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük