Télikertből mobillal Facebook-teraszra

Mobil télikertek vagy beépített terasz?

Mobil télikert - műanyag

Műanyag-ablak elemekből épített mobil télikert növényeknek

Magyarországon még nem népszerű a mozgatható, helyben percek alatt műanyag elemekből összeállítható mobil télikert. A mediterrán és karibi országokban bőven találkozhatsz ilyenekkel. Nálunk még gyakoribb a növényháznak beépített terasz. Az üvegház elhelyezésére szolgáló hely kiválasztásakor bizonyos kritériumokat kell követni. Fontos a jó légáramlás biztosítása is. Ehhez szellőzőnyílásokat készítenek ventilátorral és légszűrőkkel. Általában a mobil télikert építési szolgáltatás része a burkolás és az öntözőrendszer létesítése is.

Hajnali fél egy, rekkenő őszi, mediterrán hőség

Budapest messze van. A három lány onnan érkezett. Itt most hol kivonulnak a félig zárt, üvegtetővel fedett, pálmakertnek tűnő teraszra, hol visszajön a bárba, mintha nem találnák a megfelelő helyszínt a performanszhoz. Mindegy, pálmaház vagy kerti terasz, csak felkeltsék a figyelmet. A fedett terasz túlzsúfolt, a vendégek óvatosan kortyolják a helyi árakhoz pászoló drága italokat, de semmi sem elég drága ahhoz képest, hogy a színpadon az énekesnő szabadtéri. Ritka az élő hang errefelé. A spanyol nő most éppen megtekeri a salsa alaplépését; csípője ráng, hosszú, fekete haja libben… Ez minimum jár a turistáknak ott, ahol 9.50 € egy koktél. Euróban, igen. Az énekesnő élettársa az első boxban izgul; harminccal idősebb, és morcos, ha szerelme nem hoz haza elég pénzt, de akkor is, ha az előadást túlmozogja. Ezt persze senki sem feltételezi.

Amikor három nő megy valahová bulizni, kivédhetetlen, hogy legyen egy vezércsillag. Pszichológiailag. Már kettőnél is, de mindegy. Tündököl a lány, ha kell, ha nem; történetünk főhősnője – nevezzük Arvisurának – melírja friss, az arca fáradt. Lehet vagy huszonöt. Férjezetlen, nyilván nem találja az igazit, mindenkihez képest túl jó, túl iskolázatlan, pedig tudja, mi az a conservatory. Túl vékony a dereka, túl vastag a combja. Lényegtelen; nem érdemlik meg ezek az üvegházi szerencsétlenek, aztán kész. Van ez így. Forrónadrágját túlhevítette, rövidebb is a kelleténél, divatosan kilógnak a zsebei, bár nagy a hőség, ez tény. Seggbevágóan meleg. Zsebbevágóan, akarom mondani. Nyaral, ha valaki nem tudná. Barátnői csodálják.

Unottan ülök a pultnál, iszom a hülye kis italom, és ha retro megfogalmazásban gondolkodnék, a legkomolyabban azt írnám: nem ér a nevem, káposzta a fejem. Más meg azt, hogy nem vagyunk egyformák. Én legalábbis nem vagyok egyforma.

Van Wi-Fi, itt a mobil, teraszfotó a Facebookra

Előkerül a mobil. Vagyis, el sincs rakva, a mobil a szem, a fül, a jelen. Félelmetes. Egymást fotózzák, pózokba állnak, villog a beépített vaku. A másik két lány szóra sem érdemes, egyet láttál, láttad mind típus. Ha valamelyik bűncselekményt követne el, és én lennék az egyetlen szemtanú, bízisten nem ismerném meg, még kettő közül sem a rendőrségi üvegfalon át. Uniformizálódott tinédzserek, vagyis hunédzserek, ugyanis most el van csúszva a világ vagy tíz évvel. Az én anyám ennyi idősen gyereket nevelt, háztartást vezetett, kertet épített, ezeknek meg az arcára van írva, hogy az utca nevét nem tudják megjegyezni, ahol a szállásuk van. Érthetetlen, hogy találtak el idáig. Talán fotók szerint.

Már szinte burleszk, ami művelnek. Már a kezdetekkor kiderült, hogy csupán azért maradnak, mert van wi-fi. Tíz perc adatrögzítés, fél óra ücsörgés három üdítő mellett a napfényes terasz árnyékos oldalán. Aztán felmennek a képek a facebookra, azonnal reagálnak a budapesti barátnők irigykedve. Bókok bezsebelése, bárcsak ott lennénk, tök jól néztek ki, vagy hasonlók. Hogy fergeteg a parti, hogy megérte elmenni, hogy holdfény, szánsájn, tengerpart, a városban pedig gyönyörű mediterrán pálmaház lepkegyűjteménnyel. Mintha forgatást látnék, a díszlet adott, csak a jelen pillanata semmisül meg minden gombnyomta másodpercben. A lányok körben ülnek, megy a facebook-szeánsz, nehogy kárba vesszen egyetlen másodperc is. Szerintem azt sem tudják, hol vannak, majd esetleg otthon, majd akkor néznek nagyot: jé, de szép!

A beépített műanyag terasz előnyei

A mobil télikertek jól jönnek akár a tengerparton is. De ez a mulatónak, bárnak kialakított beépített terasz mégis menőbb. A pultban a fiúk lemondóan mosolyognak. Vicc az egész. Kár ezekbe minden, ami természetes, történelmi, vagy értékes. Kár ezekbe a holdfény. Maradhattak volna otthon egy szép plakát előtt, tök mindegy. Az ecuadori mixer aztán végső konklúzióként elmondja a magyar mondatok egyikét, amit ismer: ‘kibaszott Hókuszpók, sumák geci.” És maximálisan egyetértek vele.

Közben érkezik a mobiltelefonra a hír otthonról: Kerti terasz beépítés garanciával – műanyag mobil télikert építés Budapesten karibi hangulattal üveg telefon társaságában.

Hozzászólások lezárva.