SEO: a honlap optimalizálás útvesztői

Melyek a keresőoptimalizálás eljárásai?

weboldal keresőoptimalizálásHa ezt a kérdést a mesterséges intelligencia alapú ChatGPT-3.5 programnak tesszük fel, a kis eligazítás után 10 pontból álló felsorolást kapunk a weboldal keresőoptimalizálás főbb fogásait illetően. Íme, így igazít el a téma szövevényeiben:

A keresőoptimalizálás (Search Engine Optimization, SEO) célja, hogy egy weboldal a keresőmotorok találati listájának előkelő helyein szerepeljen, növelje a látogatószámot és javítsa a weboldal láthatóságát. Az alábbiakban összefoglalom a keresőoptimalizálás fő eljárásait:

  1. Kulcsszókutatás: az első lépés a releváns kulcsszavak azonosítása, amelyeket a célcsoport használ a keresőmotorokban. Ezt követően meg kell határozni, hogy mely kulcsszavakra koncentrálunk.
  2. On-Page SEO: az on-page SEO azokat a lépéseket foglalja magában, amelyeket a weboldalon végeznek el annak érdekében, hogy a keresőmotorok jobban megértsék és rangsorolják. Ide tartozik a kulcsszóoptimalizálás a címeken, meta leírásokon, fejléceken és a tartalomban, valamint a képek és videók címkézése.
  3. Tartalomfejlesztés: a minőségi, informatív és releváns tartalom kulcsfontosságú. A weboldal tartalmának frissnek és egyedinek kell lennie. A tartalomnak meg kell válaszolnia a felhasználók kérdéseit és igényeit.
  4. Linkprofil építése: a minőségi háttérlinkelés (backlink) megszerzése más, megbízható weboldalakról kulcsfontosságú a SEO szempontjából. A jó háttérlinkelés javíthatja a weboldal hitelességét és rangsorolását.
  5. Mobilbarát tervezés: a mobilbarát weboldalak előnyben részesülnek a keresőmotorok rangsorolásában, mivel egyre többen használják okostelefonokat és táblagépeket a böngészéshez.
  6. Technikai optimalizálás: a weblap technikai aspektusai is fontosak, beleértve a gyors betöltési időt, a biztonságos böngészést és a megfelelő kódolást.
  7. Analitika és monitorozás: fontos figyelni a weboldal teljesítményét és használni analitikai eszközöket, mint például a Google Analytics, hogy kövesd az eredményeket és módosítsd az optimalizálási stratégiát.
  8. Lokális SEO: ha egy vállalkozás helyi ügyfeleket céloz meg, fontos azonosítani a releváns lokális kulcsszavakat, és optimalizálni az üzleti helyet a Google Térképen és más helyi keresőmotorokon.
  9. User Experience (UX) optimalizálás: a honlap látogatói élményének javítása, beleértve a könnyű navigációt és a gyors betöltést, segíthet a tartósan magasabb rangsorolás elérésében.
  10. SEO frissítések követése: a keresőmotorok algoritmusai folyamatosan változnak. Fontos lépést tartani a SEO hírekkel és frissítésekkel, és alkalmazkodni a változásokhoz.

A keresőoptimalizálás komplex és folyamatos feladat, amely hosszú távon javíthatja egy weboldal teljesítményét a keresőmotorok találati listáján. A legjobb eredmények eléréséhez célszerű szakértők segítségét igénybe venni, vagy alaposan megismerni a SEO alapelveit és gyakorlatát.

Eddig az MI-válasz. Az eredeti cikk:

SEO eljárások a weboldal optimalizálásban

A tapasztalat azt mutatja, hogy egyetlen meggondolatlan  húzás komoly pozícióvesztéseket okozhat az élet bármely területén, nincs ez másként a honlap-SEO világában sem.

Történt, hogy egy újonnan beüzemelt, seo. kezdetű aldomaint egy olyan /seo/ könyvtárra irányíttattam, amelyben egyes webcímeknek a  PR-cikkeknél fontos MOZ DA értéke magas volt, és ezek a fődomain/seo/fájlnév címen szereztek maguknak. Az aldomain érvényesítésével azonban ezeknek az oldalaknak lett egy újabb elérési útja: seo.fődomain/fájlnév, amit igencsak zokon vett a Nagy Honlapértékelő, hipp-hopp visszaminősítette az oldalaimat. Pech. Illetve buta lépés. Nosza, új átirányítás, új, üres könyvtár. Igen ám, de az aldomain közben (nyilván a korábbi „lefedett” fájl okán) már átvette az online DA és PA értékeket. Gyorsan készíteni kellett hát alá egy új oldalt az új könyvtárban. Ez lett az:

Igyekeztem ügyelni a keresési szempontokra, kulcsszósűrűségre. És persze arra is, hogy ne csupán mobilbarát legyen, hanem gyors is. Betöltődési sebessége ideális. Összességében tehát nem is rossz a fent linkelt oldal, igaz?

Honlaptartalom optimalizálása keresőszempontok szerint

És akkor lássuk azt a szájtot, amelyikre korábban az aldomain mutatott. Itt most „saját címén” szerepel, a megelégedésemre visszakapott mutatószámaival: MOZ DA 19, PA 23. Merthogy visszakapta őket a merész váltás ellenére. Íme: Találatoptimalizálás.

Tűnődöm… A rossz döntés végső mérlege: 1 MOZ DA 20+ os weoldal helyett 2 darab ugyanilyen értékű. Alig hiszem, de talán most sikerül csőbe húznom Őgugliméltóságát. Hiába, a SEO útvesztői kifürkészhetetlenek.

A havidíjas keresőoptimalizálás

mint szolgáltatás a SEO a szakember számára biztonságot ad, ám a megbízó érdekelt lehet a másik konstrukció szerinti megállapodásban, mert úgy vélheti, a sikerdíjas SEO  olcsóbb megoldás, mert a több havi előkészítő munkát és a lassú Google előresorolás hónapjait nem kell kifizetnie, csak a forgalomnövekedéshez igazított sikerdíjat. Ám ez meglehetősen csalóka dolog, mert a vállalási árba a keresőmarketing ügynökség vagy a freelance seo expert eleve belekalkulálja az előmunkák átalányárát.

Téma: Honlap optimalizálás és keresőmarketing eljárások. Google kereső optimalizálás – honlap tartalom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük