Infra hősugárzók. Infrafűtés vélemények

Infrafűtés előnye, hátránya. Vélemények

infrapanelek előnyei

Az infrafűtés előnyei

Energiaválság fenyeget. Megkerülhetetlen kérdés: mivel és hogyan fűtsünk. Kisfogyasztók esetében adott hőmennyiség előállítása még mindig gázfűtéssel a legolcsóbb. Igen ám, csakhogy ennek a hőnek jelentős része nem hasznosul. Kimegy a kéményen; csöveket, vizet, radiátort, plafon alá gyűlő levegőt melegít. Átlagfogyasztás felett pedig többszörös a tarifa. Villanyáram esetében mérsékeltebb az áremelkedés és az energia hasznosulása is optimális. Bárhogy is, érdemes a szakértői tanácsadás szolgáltatását igénybe venni.

infra hősugárzó

Az infra hősugárzó takarékos

Infra sötétsugárzók

E típus termékei külön csoportot képeznek az elektromos melegítőkészülékek családjában. Hőmérsékletük alapján a 90-110 fokos infrapanel-táblák és izzó, 900-1100 fokos hősugárzók között helyezkednek el a sötét vagy hosszúhullámú villamos melegítőkészülékek. Az infra sötétsugárzók üzemi hőmérséklete legtöbbször 250–400 Celsius-fok között van és elsősorban karbonszálas kerámia fűtőpanelek alakjában fordulnak elő. Mivel ezek a készülék az ajánlott minimum 1,5-2 méter távolságból nem képesek túlmelegíteni testünket, ezért hosszabb időre is bekapcsolva hagyhatjuk őket közvetlen környezetünkben. Biztonságos kialakításuk okán éghető felületekre is felszerelhetők, például elegendő belmagasság esetében falusi házakban a mestergerendára.

Társaikkal egyetemben  egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. De ahhoz, hogy az infratermék  kiválasztásánál észszerű döntést tudjunk hozni, fontos megismerkednünk a szakvélemények sokféleségével, a gyártmányok működési elvével, valamint figyelembe kell venni az előnyöket és hátrányokat.

Az infratermékek legfőbb sajátossága

infrasugárzó webshop

Infrasugárzók webshopban is vásárolhatók

Szaküzletekben és webáruházakban is kapható számos efféle berendezés. Mi a legfőbb közös jellemzőjük?

Az, hogy IR (Infra Red) melegítőkészülékek működésének hatása hasonló a Föld felületét felmelegítő Nap sugaraiéhoz. Áthatol az atmoszférán, felmelegíti a szárazföldet és a tengereket. Ezek melegétől emelkedik másodlagosan a levegő hőmérséklete is.

Fűtésnél a leadott elektromágneses, hőfrekvenciás (infravörös, szemnek láthatatlan) hullám a helyiség levegőjén akadálytalanul áthatolva közvetlenül a testünket és a tárgyakat melegíti fel, melegszik a fal és a padló, amelyek ettől kezdve szintén hőforrásul szolgálnak.

Infra fűtőkészülékek előnyei a hagyományos melegítőberebdezésekkel szemben

Keringtetős, azaz a konvekciós fűtéssel szemben infrafűtésnél elsősorban az egyszerű szerkezet, az alacsony üzemeltetési ár és a könnyű, olcsó telepítés írható az utóbbiak javára. Nézzen szét egy infrabolt webshop választékában:

Vegye figyelembe a takarékossági és fenntarthatósági szempontokat. Az ajánlott technológia környezetbarát – de kis tanácsadás nem árthat döntés előtt.

Közvetlen hatás, direkt fűtés

Láttuk: a konvekciós fűtés kétlépcsős: először a készülék a levegőt melegíti fel, majd a levegőtől melegszik fel a padló, a fal, a bútor és a szobában tartózkodók teste. Így a felhasznált energiának csak egy hányada jut el a végső felhasználóhoz.

Ezzel ellentétben az infrasugárzóktól a hő nem a levegő közvetítésével, hanem közvetlenül jut el hozzánk. Természetesen itt is van második lépcső: idővel a már meleg falaktól, a bútoroktól maga a levegő is felmelegszik. De ez a másodlagos hatás, elsődlegesen az elhasznált villamos energia csaknem teljes egészében sugárzó hővé alakul és ebben a formájában átadódik a testünknek.

Azonnali hőátadás. Takarékosság

Példának okáért: az olajradiátorok bekapcsolásától számított 30 perc után érezzük meg annak melegét. Először az olaj, majd a szoba levegője, és csak legvégül az emberi test melegszik fel. Még lassúbb a folyamat vízkeringtetős fűtésnél: kazán > víz > csövek > radiátorok > levegő > ember. Az infravörös melegítőkészülékek a fűtőelemek felmelegedése után szinte azonnal, nem 30 percen, hanem 30 másodpercen belül kezdik számunkra érezhetően átadni a hőenergiát. Ha az egész napos távollét után belépünk a hideg szobába, az infrafűtő bekapcsolásakor szinte azonnal érezhetjük annak kellemes melegét.

infrapanelek

Az infrapanelek előnyei

És mivel az IR-sugárzóknak nem feltétlenül kell felmelegíteniük az egész szobát, ezért a konvekciós fűtéshez képest kisebb teljesítményű (kevesebb Wattos) készülékekkel is ugyanezt a hatást érhetjük el. Például egy közepes méretű (15 négyzetméteres) hálószoba felmelegítésére legalább 1500–1800 wattos olajradiátorokra van szükség. Ugyanazt a hőeffektust érhetjük el egy 500-600 wattos IR-fűtőtest használatával, ha egyenesen szobában tartózkodók felé irányítjuk a radiációt. Már ebből a példából is láthatjuk, hogy a készülék beállításától és a felhasználótól való távolságtól függően akár 50–60 százalékos energiamegtakarítást is elérhetünk fejlett technológiával.

Költségeinket kíméli a gyártmányok tartóssága. Egy karbonszálas kerámia infrasugárzó élettartama több évtizedre tehető (30-40 éven át is megtartja működőképességét), így felhasználásuk gazdaságos.

Hőkonvekciós légáramlatok hiánya

Mint azt az iskolai tanulmányainkból tudjuk, a fizika törvényei szerint a hagyományos fűtőtestek által felmelegített levegő felfelé áramlik. Ezért minél közelebb tartózkodunk a padlóhoz, annál hidegebbet érzünk. Ettől eltérően az infrapanelek sugározta irányított hő, a fűtőtest elhelyezésétől függetlenül az iránybeállítás szerinti területre esik. Azaz a hőhatás nem lentről felfelé irányul, hanem egy előre meghatározott irányban érvényesül. Konvekciós fűtés esetén a helyiségekben állandó légáramlás van,  porszemek és mikroorganizmusok keringenek a levegőben.

Irányított zónafűtés, a hő lokalizálása

Felhasználói és szakmai infrapanel-vélemények egybecsengenek abban, hogy csarnokok, raktárak, nagyobb termek kifűtésére az infrasugárzók azért alkalmasabbak a hagyományos fűtési rendszereknél, mert működésük lokális. Azaz képesek csupán egy adott munkaterület hőmérsékletének fenntartására. Például szerelőcsarnokban nem fűtik a tárolókat és befutó-kimenő sávokat, csak a helyeket, ahol az emberek effektíve dolgoznak.

Időszakos fűtés. Infráink aktív használata időben is behatárolható: elegendő munkakezdéskor bekapcsolni a hősugárzókat. További előny a környezetbarát jelleg és a jótékony élettani hatás.

Lakásokban az infrapaneles fűtés akár helyiségenként szabályozható, előre programozható, hogy a megfelelő hőmérséklet beálljon és tartósan megmaradjon. Előny a zajtalan üzemeltetés is. Zónafűtés esetén a sugárzók általában a mennyezetre kerülnek, ezért a módszer helytakarékos. Ez is lehet szempont az infrafűtés előnyeit és hátranyait érintő vélemények kialakításában.

Fenti tulajdonságaik okán praktikus az

infrapanel fűtés boltban, áruházban

Látogatott üzleteink is az időszakos fűtést igényű létesítmények sorába tartoznak. Így azokat sem kell mindig kifűteni. Nyitvatartási idő alatt viszont kellemes meleg szükséges. Sok olyan bolt van, ahol az üzlet tűzveszélyességi osztályba sorolása miatt kizárólag az elektromos infrapanel szerelhető fel. Előny, hogy szabályozhatósága okán az üzlet napi életviteléhez lehet igazítani az infrafűtést. A fűtőpanelek tökéletesen alkalmasak:

  • műszaki boltok és alkatrész-áruházak fűtésére
  • raktárak, lerakatok fűtésére, ahol fontos a stabil hőmérséklet
  • pénztárgép helyek, próbafülkék fűtésére
  • eladópultok, kiszolgáló pultok feletti mennyezeti fűtűsére

Vannak-e az infrafűtésnek hátrányai?

Hogyne. Például:

  • Az IR-melegítők csak bekapcsolt állapotban sugároznak hőt, míg ha kikapcsoljuk olajradiátorunkat, akkor a benne lévő folyadék hőtároló képességének köszönhetően még jó darabig melegíti a helyiséget. Ez alkalmassá teszi a készüléket arra, hogy termosztáttal felszerelve folyamatos hőleadás mellett automatikus ki-be kapcsoljon, és e módon villamos energiát takarítson meg.
  • Irányíthatóságukból adódóan az infrák nem egyenletesen melegíti fel a szoba minden szegletét. Igaz, ez könnyen kiküszöbölhető, ha egyszerre több ilyen készüléket alkalmazunk, és a helyiség különböző részeire irányítjuk.
  • Létezik bizonyos negatív élettani hatás hosszabb és intenzív használat után. A testünket koncentráltan érő forróság kiszárítja a bőrünket, és szervezetünk nem képes izzadással kompenzálni az adott testrész fokozott folyadékvesztését. A kiszáradt bőr később hámlani kezdhet, ami kellemetlen.
  • Bizonyos típusú készülékek veszélyt jelenthetnek. A magas üzemi hőmérsékleten működő infrasugárzók (pl. az izzó kvarccsöves fűtőtest), amennyiben hozzáérünk a fűtőszálhoz vagy hővisszaverőhöz, képesek égési sérülést okozni.
  • A kvarccsöves fűtőtestek a kisugárzott hő mellett erős fényforrások is egyben. Nappal ez nem okoz problémát. De este a szemünkbe világító fény megzavarhatja nyugodt pihenésünket, elalvásunkat
sötétsugárzó infrapanel

Sötétsugárzós infrapanel fűtés

Több szempontból mérlegelhetjük az adott fűtéstechnológia előnyeit és hátrányait. Megismerve a véleményeket minden bizonnyal könnyebb kiválasztanunk a legmegfelelőbb fűtési rendszert és hősugárzó elemeket. Hívjuk segítségül a Google keresőt az infrafűtés megfelelő eszközeinek megtalálásához. Elvárásunk legyen a környezetbarát, energiatakarékos és gazdaságos megoldás. Az infravörös sugárzás egészségre gyakorolt jótékony hatásáról se feledkezzünk meg az árucikk kiválasztásakor. Ha szükséges, kérjük szakember tanácsát.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük